Pose Yumurta -Poached Eggs-Tarifi Nasıl Yapılır?

Poşe yumurta, ya da suda yumurta (poached eggs) aslında bizim kültürümüzde olan ama unutulmaya baslayan bir yumurta tekniği. Genelde popüler kahvaltı restoranlarında Eggs Benedict gibi batının poşe yumurta yemekleri yapılır ama Anadolu’da da Çılbır gibi pose yumurta yemekleri populerdir. Cilbir tarifi icin burayi tiklayin.

Farklı yumurta pişirme şekilleri (haşlama, cirpma (scrambled), omlet) arasında belki de en zarifi pose yumurta. Ama en zor olanı. Pratik yapmanızı ve ince ayarlara dikkat etmenizi gerektirir. Pose yumurtanin en buyuk puf noktasi tencerede girdap oluşturmaya yetecek kadar su tutacak derin bir tencereyle başlayın. Dönen su, yumurta akı proteinleri sertleşirken yumurta beyazının sarıyı eşit şekilde sarmasına yardımcı olur ve güzel bir doğal şekil oluşturur. Kaynayan suya damıtılmış sirke eklemek, yumurta beyazının sertleşmesine yardımcı olmak için çok önemlidir.

Daha büyük hacimde haşlanmış yumurta yapıyorsanız, onları önceden haşlayabilir, buz banyosunda bırakabilir ve kaynayan suda 30-45 saniye tekrar ısıtabilirsiniz.

Ne tur bir yumurta yapiyorsaniz herkesin kivam tercihi farklidir. Bazisi yumurtasini cok pismis, bazisi orta bazisi az pismis sever. Bunun icin mükemmel şekle ve tercih ettiğiniz kıvama gelene kadar pratik yapın. Tariflerde verilen zaman her mutfaktaki ocak ayari ve tencerenin sekline gore degisiklik gosterecektir. Bircok tarifin iyi sonuclanmamasinin nedeni budur. Tarifi kendi mutfaginiza ve elinizdeki malzemelere gore ayarlamazsaniz tarif calismaz.

Pose yumurtaları servis etmenin bir yolu dilimlenmiş brioş üzerinde.

Afıyet olsun

Pose Yumurta (Poached Eggs) Tarifi Nasil Yapilir?

Farklı yumurta pişirme şekilleri (haşlamacirpma (scrambled), omlet) arasında belki de en zarifi pose yumurta. Ama en zor olanı. Pratik yapmanızı ve ince ayarlara dikkat etmenizi gerektirir.

  • 2 yumurta
  • 100 gram 1/4 su bardağıbeyaz sirke
  1. Su ve sirkeyi hafif bir kaynamaya getirin. Suyu hafif asidik bir tat için tadın. Her yumurtayı ayrı küçük kaselere kırın. Suyu tencerenin kenarında kuvvetlice döndürerek suda bir girdap oluşturmaya başlayın. Yumurtaları birer birer girdabın ortasına kaydırın. Yumurta suya düştüğünde gözyaşı damlası şeklini alacaktır. Yeni yumurta eklemeden yavaşça vorteksi canlandırın ve başka bir yumurta ile ayni yontemi tekrarlayın.
  2. Bir seferde sadece 2-3 yumurta haşlamak en iyisidir. 2 dakika sonra, bir yumurtayı oluklu bir kaşıkla yavaşça kaldırın ve sarısının dokunulamayacak kadar yumuşak olup olmadığını kontrol edin. Sarısı çok yumuşaksa, kaynayan suya geri koyun. Yumurta pişirmeyi bitirdiğinde, yumurtayı bir kağıt havluya boşaltın. Yumurta beyazının lifli kısımlarını kesmek için küçük mutfak makası kullanın.
Kahvaltı
Temel
pose yumurta nasil yapilir, pose yumurta tarifi, pose yumurta teknigi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s