Barbunya Pilaki Tarifi Nasıl Yapılır?

For the English version please go to my English site..

Farklı yemekler yaparken arada kendi klasik yemeklerimize geri dönüyorum. Barbunya pilaki en sevdiğim en Türk yemeklerinden biri. Sanki batının icatı gibi son zamanlarda popüler olmaya başlayan vegan mutfak için uzaklara gitmeye gerek yok. Türk mutfağı vegan yemek dolu sadece farkında değiliz. Barbunya pilaki yapması çok basit ama lezzeti çok iyi proteini bol bir baklagil yemeği.. Unutmayın zeytinyağlıları bir gün önceden yapıyoruz, ertesi gün daha lezzetli oluyor. Bence en önemli püf noktası bu. Bu yemek çok yönlü bence. Meze soframızın bir parçası olabilir. Salata ile hafif bir ana yemek bile olabilir. Doğal olarak vegan ve glutensiz

Tarif bir tane aslında, çok fazla özelleştirilecek bir durum yok. Burada kuru barbunya veya taze barbunya kullanabiliriz. Taze barbunya sezon dışı buzlanmış olarak satılıyor. Taze barbunya kullanacaksanız direk kullanabilirsiniz. Kuru barbunyayı ise 1 gün önceden ıslatmanız gerek, bu sayede barbunya şişecek ve daha kolay pişecek. Buzluktan taze barbunya kullanacaksanız kaynar su ekleyin üstüne, bu şekilde barbunyalar biraz yumuşayacaktır. Barbunya pilaki yemeğini aynı gün yapmak istiyorsanız taze barbunya kullanmalısınız.

Barbunya pilakiyi yapmak için zeytinyağını ısıtıp, soğanı ekliyoruz. Domates salçasını soğana ekleyip karıştırdıktan sonra üstüne havuç ve patatesleri ekleyip karıştırıyoruz. Bir sonraki malzememiz sarımsak. Daha sonra doğradığımız domatesi ekleyip, karıştırıp barbunyayı ekliyoruz. En son su, tuz ve şekeri ekleyip karıştırıp pişiriyoruz. Ayrıntı tarif aşağıda

Barbunya Pilaki Tarifi

Farklı yemekler yaparken arada kendi klasik yemeklerimize geri dönüyorum. Barbunya pilaki en sevdiğim en Türk yemeklerinden biri.

  • 500 gram kuru ya da taze barbunya (kuru barbunya geceden ıslatılmış)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
  • 3 diş sarımsak (kıyılmış veya rendelenmiş)
  • 1 tatli kaşığı domates salçası
  • 1 adet büyük domates (doğranmış)
  • 1 adet havuç (doğranmış)
  • 1 adet patates (doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 3 bardak su
  • tuz
  • ½ su bardağı zeytinyağı – pişirildikten sonra
  • Ustu icin maydanoz (doğranmış)
  1. Kuru barbunya kullanacaksanız barbunyaların şişmesi icin 1 gece önceden suda bekletin. Barbunyanızı buzluktan çıkarttıysanız kaynar su icinde ve 5–10 dakika bekletin ya da biraz pişirebilirsiniz. Zeytinyağını büyük bir tencerede ısıtmaya başlayın. Soğanları ekleyip hafif rengi değişene kadar soteleyin. Karamelize etmeyin. Salçayı ekleyip soğanla karıştırın. Havuç ve patatesleri ekleyip pişirmeye devam edin. Sarımsakları ekleyin ve tüm malzemelerle karıştırın, 1 dakika daha pişirin.

  2. Domatesleri ekleyin ve karıştırın. Bu noktada barbunyayı karışıma ekleyebilirsiniz. Tuz, karabiber, toz şeker ve suyu ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Su kaynadıktan sonra altını kısın ve kısık ateşte 30-40 dakika pişirin. Pişirme sırasında karışımı ara sıra karıştırmaya devam edin. Pişirdikten sonra kapağı açın, zeytinyağı ekleyin, kapağı kapatın ve soğumaya bırakın. Mümkünse servis için birkaç saat veya en az 1 gün bekleyin. Üzerine doğranmış maydanoz ile servis yapın.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s